2018. ĂĄprilis 2., hĂ©tfƑ

Tavaszi szĂŒnet - elsƑ napok


A tavaszi szĂŒnetet mĂĄr mindhĂĄrman nagyon vĂĄrtuk. Az elƑtte lĂ©vƑ hetekben elkezdtĂŒk tervezgetni, hogy miket nĂ©znĂ©nk meg Izlandon, összeĂ­rtuk a lĂĄtnivalĂłkat, utĂĄnanĂ©ztĂŒnk a kocsibĂ©rlĂ©snek (a tervezgetĂ©s oroszlĂĄnrĂ©szĂ©t Fruzsi vitte, ezer hĂĄla Ă©rte:). Nagy hĂĄtrĂĄnya Izlandnak, hogyha nincs autĂłd, vagy temĂ©rdek pĂ©nzed a buszos tĂșrĂĄkra, akkor bizony elĂ©ggĂ© a fƑvĂĄrosra van korlĂĄtozva az ember. Mi hĂĄrom vendĂ©get is vĂĄrtunk a szĂŒnetre, Ășgyhogy kĂŒlön meg kellett kĂŒzdenĂŒnk azzal, hogy talĂĄljunk autĂłt hat szemĂ©lyre, ami nem kerĂŒl duplaannyiba, mint az öt szemĂ©lyes autĂł. VĂ©gĂŒl egy izlandi lakos adott ki nekĂŒnk hĂ©t szemĂ©lyes autĂłt, kevesebb, mint feleannyiĂ©rt, mint az autĂłbĂ©rlƑs helyek. Az utolsĂł napra egy ötszemĂ©lyes autĂłra volt csak szĂŒksĂ©gĂŒnk, azt az izlandi magyarok csoportban sikerĂŒlt talĂĄlnunk.
PĂ©nteken megĂ©rkezett Fruzsi barĂĄtja, vasĂĄrnap este pedig Fruzsi hĂșga, Ă©s ÖrkĂ©ny Ă©rkezett meg.
HĂ©tfƑn mĂ©g a fƑvĂĄrosban sĂ©tĂĄlgattunk, elmentĂŒnk a kikötƑhöz, a HarpĂĄhoz, a templomhoz illetve a boltba, Ă©s bevĂĄsĂĄroltunk a következƑ nĂ©gy napos tĂșrĂĄnkra. 
Kedden reggel fĂ©l7-kor keltĂŒnk, csomagoltunk fejenkĂ©nt 3-4 szendvicset, gyĂŒmölcsöket, kekszeket, majd felvettĂŒk a hĂ©tszemĂ©lyes autĂłt, Ă©s elindultunk felfedezni az orszĂĄgot. ElsƑ napunkon a Golden Circlet jĂĄrtuk vĂ©gig egy-kĂ©t kiegĂ©szĂ­tĂ©ssel. Ez talĂĄn a leghĂ­resebb turista Ăștvonal.
Utunk a Thingvellir Nemzeti Parkba vezetett, ami arrĂłl hĂ­res, hogy Izland elsƑ telepesei itt alapĂ­tottĂĄk meg a vilĂĄg elsƑ parlamentjĂ©t, ezen kĂ­vĂŒl itt talĂĄlhatĂł az eurĂĄzsiai Ă©s amerikai tektonius lemez is, ami Ă©vente kb. 2 cm-re tĂĄvolodik egymĂĄstĂłl.
sétålgatunk a lemezek között






itt hoztĂĄk meg az orszĂĄg elsƑ törvĂ©nyeit

Innen ĂștbaejtettĂŒk a BrĂșarfoss vĂ­zesĂ©st, aminek gyönyörƱ kĂ©k szĂ­ne van Ă©s olyan kicsike (legalĂĄbbis sok mĂĄsik vĂ­zesĂ©shez kĂ©pest), hogy közvetlen Ășt nem is vezetett hozzĂĄ, a leparkolĂĄs utĂĄn mĂ©g 5-10 percet kellett sĂ©tĂĄlnunk egy kitaposott ösvĂ©nyen. Az a csodĂĄlatos az izlandi autĂłkĂĄzĂĄsban, hogy rengeteg gyönyörƱ helyre van kiĂ©pĂ­tett, jĂł minƑsĂ©gƱ Ăștjuk. Az Ășt azonban sokszor a "semmi közepĂ©n" vezet, körĂŒlöttĂŒnk mindenhol sĂ­ksĂĄgot Ă©s hatalmas hegyeket lĂĄttunk. NĂ©ha felbukkant egy-egy hĂĄzikĂł, az is a hegyek lĂĄbĂĄnĂĄl, egymĂĄstĂłl kilĂłmĂ©terekre helyezkedett el. MĂĄshol belefut az ember kisebb telepĂŒlĂ©sekbe, ami sokszor csak annyi, hogy kisebb kupacban ĂĄll hĂĄrom-nĂ©gy hĂĄz Ă©s egy picike templom. Ez a lĂĄtvĂĄny abszolĂșt kĂĄrpĂłtolta a hosszabb autĂłzĂĄs monotonitĂĄsĂĄt. 




Hjålparfoss vízesés

Hjålparfoss vízesés

A Golden Circle következƑ ĂĄllomĂĄsa a Strokkur GejzĂ­r volt, ami nagyjĂĄbĂłl 5 percenkĂ©nt kitör, Ă©s 30 mĂ©ter magasra lövi fel a vizet. Az az öt perc rengeteg idƑnek tud tƱnni, mikor lefagyott ujjakkal szorongatjuk a telefont, hogy sikerĂŒljön kĂ©pet/videĂłt/boomerangot csinĂĄlni a kitörĂ©s pillanatĂĄrĂłl. MiutĂĄn elengedtĂŒk, hogy normĂĄlis kĂ©peket tudjunk csinĂĄlni, inkĂĄbb csak nĂ©ztĂŒk nyugalomban, mert  olyan Ă©rdekes, ahogy lassan elkezd hullĂĄmozni a vĂ­z, fortyog, majd egy adott pillanatban kitör. MĂ©g felsĂ©tĂĄltunk az eredeti gejzĂ­rhez, ami mĂĄr nem tör ki többĂ©, de amirƑl az összes többi kapta a nevĂ©t.













FotĂłsunkat lekaptam, ahogy Ă©pp fotĂłzik


Ă©s lƑttem vele egy selfiet

A következƑ ĂĄllomĂĄs a Gullfoss volt, ami egy irdatlan nagy vĂ­zesĂ©s, a kĂ©p alig adja ĂĄt a lĂĄtvĂĄnyt (bĂĄr ez sajnos a legtöbb kĂ©pre Ă©rvĂ©nyes). OrkĂĄn erejƱ szĂ©l volt, de 10-15 percig csak ĂĄlltunk Ă©s mĂ©lĂĄztunk azon, hogy tud a termĂ©szet ennyire csodĂĄlatos lenni. Az elsƑ lĂ©pcsƑfoknĂĄl nagyjĂĄbĂłl 10 mĂ©tert zuhan a vĂ­z. UtĂĄna, ahol a kĂ©pen vĂ©get Ă©r a vĂ­zesĂ©s, mĂ©g zĂșdul tovĂĄbb kb. 20 mĂ©tert, Ă©s egy szƱk, 2 km hosszĂș hasadĂ©kban folytatja az ĂștjĂĄt.

 Innen ellĂĄtogattunk a Keriđ-hez, a vulkanikus eredetƱ krĂĄter tĂłhoz. UtoljĂĄra 3000 Ă©vvel ezelƑtt tört ki, Ășgyhogy bĂĄtran baktattuk körbe a krĂĄtert, Ă©s sĂ©tĂĄltunk le a tĂłhoz.



Az utolsĂł megĂĄllĂłnk ezen a napon Reykjadalur volt, ami a fƑvĂĄros közelĂ©ben talĂĄlhatĂł termĂ©szetes termĂĄl vizes forrĂĄs, forrĂł/meleg kis patakokkal. Lehet, hogyha feljebb sĂ©tĂĄlunk, megtalĂĄljuk azt a helyet, ahol olyan mĂ©ly, hogy fĂŒrödni is lehet benne, de mĂĄr esteldett, hideg is volt, amĂșgy sem terveztĂŒnk fĂŒrdeni benne, Ășgyhogy csak egy darabig sĂ©tĂĄltunk fel, aztĂĄn ĂĄztattuk a lĂĄbunkat a meleg patakban.



Este fĂ©l 10-re Ă©rtĂŒnk haza, teljesen kifĂĄradva, Ă©s Ă©hesen, Ășgyhogy mĂĄr csak megvacsorĂĄztunk, Ă©s aludtunk is, mert mĂĄsnap is kora reggel kezdƑdött a napunk.

Az elsƑ nap terve. Ezt mĂ©g Fruzsi kĂ©szĂ­tette, kĂ©sƑbb MĂĄtĂ©val kiegĂ©szĂ­tettĂ©k, Ășgyhogy ez nem a legfrissebb Ăștvonal, de azĂ©rt beillesztem ide, hĂĄtha valaki kedvet kap ellĂĄtogatni Izlandra, Ă©s jĂłl jön neki egy ilyen 😊

Nincsenek megjegyzések:

MegjegyzĂ©s kĂŒldĂ©se