2018. április 5., csütörtök

Tavaszi szünet III.

A csütörtökünk egész későn kezdődött...fél 8 körül kimásztunk az ágyból, kényelmesen elkészültünk, megreggeliztünk, és 9 óra is elmúlt, mire elindultunk. Erre a napra rövid túrát terveztünk, mert este vissza kellett adnunk az autót, úgyhogy nem akartunk kicsúszni az időből. Ezen kívül nekünk is jót tett egy nyugisabb nap, mert még másnapra is sok látnivaló várt ránk. Az előző napi hosszú autókázás után felüdülés volt, hogy most alig egy óra alatt odaértünk a Reykjanes-félszigetre.
Elsőként Brú milli heimsálfa-hoz mentünk, ahol szintén az eurázsiai és amerikai tektonikus lemezek törésvonala van, kettő között egy híddal.















Innen nagyjából 5 percre volt autóval a tengerpart és a Hafnarberg - sea-cliffs, ahol -mivel időnk is renegetg volt- sétálgattunk, élveztük a jó időt. Egész nap hétágra sütött a nap, és 8°C volt, úgyhogy végre nem kellett a három réteg aláöltözet sem. 
Fruzsiék a hatalmas sziklákon keresztül lesétáltak egészen közel a tengerhez, és csináltak rengeteg fotót, úgyhogy most főleg az ő képeikből válogatok.

a sokadik világítótorony

kisebb hullámok


 Meglátogattuk a Gunnuhver geotermikus területet is, ahol kiépített útvonalak mellett a földből feltörő forró hőforrásokat néztük meg. Attól függetlenül, hogy a kénes szag miatt borzasztó volt levegőt venni, nagyon érdekes látványt nyújtott a "füstölgő föld". Két kisgyerek azzal játszott, hogy jó nagyot szippantottak a levegőből, majd kacagva elszaladtak, és igyekeztek elérni, hogy ne forduljon fel a gyomruk.😃 Az idő alatt, amit ott töltöttünk, én inkább próbáltam hozzászokni a kén szagához, de volt aki itt tesztelte le, meddig bírja levegővétel nélkül. 

Dorka hősiesen állt a füstben,
amíg sikerült rólunk egy képet készíteni.


















  












Krýsuvík seltun geotermikus terület

ez egy másik geotermikus mező volt, amit kicsit később láttunk, de hasonlóan érdekes volt.















Nagy reményekkel mentünk a Brimketill lava rock pool-hoz, mert több helyen hallottuk, hogy lehet benne fürdeni. Ez egy természet alkotta medence a tenger szélén, ahol azonban ki van írva, hogy tilos fürdeni, ugyanis a hullámok miatt életveszélyes. Korábban láttunk videót róla, ahogy fürdenek benne, de mikor mi mentünk, akkor egyrészt jéghideg volt, másrészt a videó egy nyugodt nyári napon készülhetett, ugyanis most a hullámok rendesen csapkodták volna a benne fürdőket.

a pillanat, amikor a hullám belecsap a medencébe












Fruzsi azért letesztelte, hátha megszokható
hőmérsékletű a víz. 😃

A napunk befejezéseként a Kleifarvatn-tóhoz mentünk, ami elvileg meleg vízű az őt tápláló hőforrások miatt, de úgy emlékszem, épphogy langyos volt. 
Kacsáztunk, képeket készítettünk, élveztük a napsütést, és a meleget.


lassított felvétel készül egy kacsázásról 


mi már beálltunk a képhez 
(ha rákattintotok a képre, megmutatja nagyban;)

végre a tesókról is készült egy közös kép














úgy volt, hogy egy Nissan terepjárót kapunk,
de a családi kocsi is egész jó szolgálatot tett.:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése